Entrevista a n'Albert, el nostre dinamitzador!

Enguany tenim un dinamitzador lingüístic que ja ha treballat amb alguns grups i avui el volem entrevistar.

1- Bon dia, Albert. D’on vens?  Som d'aquí de Mallorca i vinc de Can Pastilla.


2- Has viscut a altres llocs a part de Mallorca? He viscut durant cinc anys a Granada (Andalusia), després a Madrid durant dos anys i ja posteriorment he tornat aquí.


3- Quines són les coses positives i quines les coses negatives de Mallorca? Moltes de les coses positives de Mallorca són: el clima, tenir les millors platges del món i, sobretot, tota la cultura de Mallorca, que és molt interessant. Les negatives són: que a l'estiu està molt, però que molt, sobrecarregada de turistes i que a l'hivern falta molta vida.


4- Què has estudiat? I per què? He estudiat la carrera d'història i també un màster de filosofia de la història de la democràcia i ordre mundial, perquè des de petit m'encanta la història i el màster perquè volia ser investigador.


5- Des de quan ets dinamitzador lingüístic? Vaig començar a fer uns cursos el novembre de 2024.


6- Quina és la teva feina? T’agrada? No tinc una feina com a tal, però,  he tingut uns petits treballs a botigues i pràctiques en un museu. Doncs sí, la veritat m'agrada.


7- Per què creus que és necessària la dinamització lingüística? Crec que és necessària perquè l’alumnat pugui parlar i entendre bé el català d'una manera divertida, més enllà de les classes.


8- T’agrada fer de dinamitzador? Per què? Si m'agrada, perquè m'agrada conèixer l’alumnat de cada classe i que s'ho passin bé amb mi.


9- Com definiries la teva funció com a dinamitzador lingüístic i quins són els teus principals objectius a l'institut? La meva funció com a dinamitzador és que les persones que no s'animen a parlar a classe tinguin un moment per intervenir, per aprendre i conèixer noves paraules en català, i perquè s’animin a descobrir la llengua. 


10- Quines estratègies utilitzes per fomentar l'ús de la llengua catalana? Intento atreure l’alumnat amb temàtiques que els agradin o que els interessin i fer que tots intentin participar.


11- Com gestiones la diversitat lingüística dins de l'aula? Anant a poc a poc parlant en català i ajudant a entendre a les persones a qui els costa més.


12- Quines són les activitats que sols fer? Doncs faig jocs, debats de situacions actuals i foment l’ús de paraules en català que mai no hagin utilitzat.


14- Quins consells o estratègies donaries als estudiants per millorar les seves habilitats lingüístiques en català? Alguns dels molts consells que podria donar seria que usin el català tant com sigui possible, que es dirigeixin al professorat parlant en català i que aprenguin coses divertides mentre fan servir el català.


15- Quin és el teu desig per al futur? Poder treballar en un institut on es continua fomentant la llengua catalana, tenir una casa estable, una feina estable i per últim viatjar molt.



Moltes gràcies, Albert, ens veiem aviat! 


  Nicol P. Yankova, Ainhoa Amengual Arias i Sorina G. Ciurea





Comentaris