8M: Per què 8M?


El 8 de març de 1857, les dones que treballaven en la indústria tèxtil, a Nova York, van organitzar una vaga perquè hi hagués salaris més justos i condicions laborals més humanes. No obstant això, la policia les va aturar.  51 anys després, el 8 de març de 1908, 15.000 dones tornen a prendre els carrers de Nova York per exigir un augment de sou, menys hores de treball, dret a vot i prohibir el treball infantil.


Una terrible tragèdia va ocórrer el 25 de març de 1911. Ja que, més de 100 treballadores tèxtils, dones immigrants majoritàriament d'Europa de l'Est i Itàlia, van perdre la vida en un incendi a la fàbrica de Triangle Shirtwaist a Nova York. Un total de 123 treballadores i 23 homes van morir perquè varen tancar la fàbrica on feien feina perquè no sortissin a manifestar-se pels seus drets. Això va impulsar a les dones a continuar la lluita fins avui i es va mantenir la data del 8M.


Què hem fet al nostre centre?


Com heu pogut veure a les 8 del matí s’ha posat un vídeo a les aules on l’alumnat coeducador llegia un manifest on se demanava tenir llibertat com a dones i nines i poder lluitar pels seus drets. 

Més tard, l’alumnat coeducador ha passejat per les aules fent un tribut a quasi totes les dones amb les  que heu decidit decorar les vostres portes. Aquest tribut ha estat una espècie de microteatre on l’alumnat entrava a les aules i explicava fent-se passar per aquella al·lota o dona qui era i quines havíen estat les fites principals a la seva vida. 

La Comissió de coeducació us vol donar les gràcies pel suport i esperam que aviat aquesta data no s’hagi de commemorar perquè voldrà dir que hem aconseguit la igualtat vertadera.

No dubteu en apuntar-vos a formar part de la nostra comissió! 

Comissió de Coeducació IES La Ribera

  coeducacio@ieslaribera.cat  @la_ribera_coeducacio


Comentaris