Sant Antoni ja és aquí!! I el dimoni... També!!!

 

Sant Antoni


Sant Antoni és una festa ben popular a Mallorca. Se celebra de moltes maneres diferents a cada poble. Principalment, surten colles de dimonis als carrers i es fan foguerons on la gent es reuneix al voltant de les fogueres per torrar una mica de carn, beure vi, ballar i cantar cançons populars.


Com a tradició, durant el matí del 17 de gener se celebren les beneïdes. Es duen els animals pels carrers principals: cavalls, bens, gossos, canaris, moixos…


La figura del dimoni té un gran protagonisme. Els dimonis ballen i juguen amb la gent i intenten fer que sant Antoni sigui dolent. I nins i gran gaudeixen de veure les persecucions dels dimonis.


Cada poble té una manera de celebrar-lo. Per exemple, a Pollença el matí es va a la finca de Ternelles a cercar un pi que uns dies abans s’ha talat. Es du fins a la plaça del poble, on els joves i les joves del poble intenten escalar-ho fins a dalt, uns 18 m d’altura, ple de sabó. El premi és una cistella amb un gall i doblers.


Enguany, el dia 19 de gener, celebrarem a La Ribera la festa de Sant Antoni. Hi haurà foguerons, xeremiers, flabiolers i vindran dimonis. 


Els de 4t d’ESO i 2n de BAT vendran menjar per fer torrada a un 1 €. Hi haurà dos concursos: un de màscares de dimonis i un altre de gloses de Sant Antoni.


Hi haurà altres activitats durant tota la setmana pels diferents grups d’ESO:


1r ESO: Ball de bot i taller d’instruments tradicionals


2n i 3r ESO: taller de gloses


4t ESO: Ball de bot.


La festa de divendres consistirà en el següent: ballada popular, xeremies i flabiols, foguerons, torrada, dimonis de Sant Jordi i glosada popular.



Neus Torres Vives 1r ESO F

Paz Campos Gornatti 1r ESO F




Comentaris