1r ESO: Taller de tir amb fones!

L’origen del nom Balears és púnic i prové del plural “Balé yareh” que significa “els mestres del llançament”. Aquests eren els foners de Mallorca i Menorca! Els mateixos foners talaiòtics que provocaven pluges de pedres quan s’atracaven els vaixells romans a les costes de l’arxipèlag.

Per aquest motiu, en els darrers dies del primer trimestre es van realitzar uns tallers de tir amb fona on hi van participar els grups A,B, D i F de 1er d’ESO. Aquests tallers es realitzen a través del programa Suma’t del Consell de Mallorca.

La primera part del taller va consistir en una explicació històrica sobre els foners talaiòtics i la seva participació en diferents conflictes bèl·lics com a mercenaris entre els segles V i I aC. Mentre que la segona part, va ser la part pràctica on els alumnes van poder llançar amb la fona pilotes de tenis.

Així, a la part teòrica, ens  van explicar que, sempre com a mercenaris, els foners baleàrics van lluitar en nombroses batalles contra els romans, per la qual cosa, els historiadors romans destaquen la seva destresa i el pànic que creava la seva presència a les batalles, atès que tenien molt bona punteria. Així, les tropes romanes van estar quatre anys en conquerir les Illes Balears i, lògicament, la resistència que van trobar els soldats romans es deu a les pedres que llançaven amb les fones els talaiòtics contra els invasors romans. Així i tot, el 123 aC, les illes Balears van ser romanitzades.

D’aquesta manera, alguns autors grecs i romans, van deixar escrit que els foner baleàrics eren molt temuts i, que la culpa era de les mares talaiòtiques, les quals penjaven el menjar als arbres, i els seus fills no menjaven fins que feien punteria amb la fona. Per tant, a partir d’aquesta llegenda, és lògic pensar que els foners mallorquins i menorquins tenien una gran destresa.

En resum, el taller va ser molt divertit i enriquidor, atès que van aprendre una part de la nostra història i van provar de tirar amb la fona. Esperem que al nostre centre es pugin fer més activitats de tir amb fona. Bon 2024 per tothom!!!


Comentaris