Halloween: Entrevista a n'Irene d'anglés



Bon dia, Irene, des del departament de llengües estrangeres organitzeu la festa de Halloween, junt amb la inestimable comissió d’extraescolars. Et volem fer qualque pregunta per saber un poc més sobre aquesta festivitat.


Què heu estudiat per ser professores d’anglés i on?

Hem estudiat a diferents universitats, algunes som filòloge sangleses, i algunes venim de la branca de traducció. Totes tenim el màster de professorat per secundària o el CAP.



D’on prové aquesta festa i perquè l’organitzeu vosaltres?

Prové d’una festa pagana celta nomenada Samhain. D’allà va sortir All Hallows, contínuament d'All Hallows Eve, perquè sempre es feia a s’horabaixa. Així la popular festa Halloween va rebre aquell nom.

Al cap dels anys, uns immigrants escocesos i irlandesos van arribar als Estats Units i van dur aquella festa tradicional amb ells.



Què se celebra?

Al segle XX sobre els anys cinquanta, feien el conegut Trick or Treating,Truc o tracte, però no de la forma que la fem actualment. En aquells temps, les nines i els nins anaven a les cases a fer entremaliadures o petites malifetes, i els que vivien allà els donaven llepolies. Ara fem el mateix,  però sense entremaliadures. També és i era molt típic decorar carabasses. Es buiden les carabasses, es fan uns talls en forma d’ulls i boques i finalment s’hi posen espelmes a dins. D’aquesta manera acaben essent llumetes terrorífiques.



En què consisteix la festa?

En l'actualitat, en la majoria de les cultures, la gent es disfressa de personatges de por i va per les cases fent el conegut Trick or Treating. Antigament, es posava plat i menjar a taula i es preparava l’habitació i el llit pels difunts, ja que es creia que durant aquella nit les persones mortes de la família ens venien a veure casa.



Quines activitats hi ha programades per avui?

Al centre estem fent diferents concursos:

  • Portes terrorífiques, on van mirant les portes de les aules, a veure quina fa més por i quina és més vistosa. Al grup guanyador se'ls regalen llepolies.
  • Relats de terror: hi ha vàries persones que han presentat un relat de terror. Els premis aniran per nivells. Com que se n’han presentat tants el jurat necessitarà un temps extra per decidir. Segurament divendres sabrem les guanyadores.

  • Disfresses: tot l’alumnat és convidat a dur una disfressa i apuntar-se al photocall del segon pati per veure quins són les tres guanyadores. El premi és un berenar al bar d’en Dani.

Vull recalcar que estic molt agraïda de les tutories per la feinada amb les portes terrorífiques i a l’alumnat pel seu entusiasme i participació.



Idò, Halloween no és una festa pròpiament d’aquí, saps què es fa o es feia aquí a Mallorca?

Els nins petits solen fer rosaris de dolços. També solem anar a posar flors als difunts i una cosa que s’ha anat perdent al llarg del temps és la Nit de les Ànimes. A la Nit de les Ànimes, se solia recol·lectar fruita de tardor per les diferents cases del poble, més o menys com el Trick or Treating.



Irene, de tantes cultures de Halloween que hi ha i formes de celebrar-ho, quina et crida més l’atenció?

A jo em fa curiositat Romania, per la coneguda regió de Transsilvània i Dràcula. O també a Baltimore, a l’estat deMaryland, d’on provenia el famós escriptor i poeta Edgar Allan Poe, el que es va fer famós gràcies als seus relats de terror, com per exemple “El Gat Negre”.


Moltes gràcies Irene!

Critina Rodríguez Durán

Comentaris