Departament d'orientació

Bon dia, som na Zoé de 4t i m'agradaria donar a conèixer un poc més la  tasca del departament d'orientació dins el centre. Per aquest motiu he fet aquesta entrevista, esper que us sigui d'utilitat!



- Quin és el vostre paper a la nostra escola i com ajudau als estudiants?

Formem part del departament d’orientació que està format per diferents professionals: mestres d’audició i llenguatge, de pedagogia terapèutica, professorat d’àmbit, auxiliars tècniques educatives, d’entre d’altres. La nostra tasca com a orientadors/es i PTSC (educadora social) als centres educatius consisteixen en acompanyar tant a l’alumnat com al professorat en la millora dels processos d’ensenyament – aprenentatge, atenció a la diversitat, vulnerabilitat social, absentisme escolar, potenciar els processos d'autoestima, autoconeixement, orientació acadèmica i professional, de gestió emocional, resolució de conflictes i millorar la convivència dins el centre. Assessoram també a les famílies i ens coordinem amb serveis externs per tal de fer feina de forma conjunta per millorar la nostra intervenció.


Carol Linuesa, Educadora Social (PTSC)

- Quins són els reptes més comuns que enfronten els estudiants a l'educació secundària i com podeu ajudar-los?

S'enfronten a decisions de vegades difícils i complicades en relació als seus estudis i del seu futur professional. Ajudam a millorar les eines personals per tal de reduir la pressió social respecte a aquestes decisions i sempre fent referència a les fortaleses i capacitats individuals. No només s’enfronten a reptes purament acadèmics o professionals, sinó també reptes personals. En aquest casos podem facilitar eines de comunicació, gestió emocional per millorar les relacions amb els companys, amb el professorat, amb les seves famílies, etc.


Irene Muntaner, orientadora de 2n i 3r d'ESO

- Com poden els estudiants i els pares accedir als serveis d'assessorament que oferiu?

Poden sol.licitar cita a través de les tutories, per la nostra pàgina web del centre, per correu electrònic o per telèfon. En qualsevol cas, sempre poden acudir directament al despatx que tenim ubicat a la segona peixera i demanar cita. Si estam disponibles en aquell mateix moment, vos atendrem.


Maria Antònia Ordines, orientadora de 4t d'ESO i Batxillerat

- Quins recursos i programes oferiu per promoure el benestar emocional i mental dels estudiants?

Tenim un programa d’intel·ligència emocional a 1r d’ESO que duen a terme les mestres de pedagogia terapèutica. Sempre que sigui necessari es fan dinàmiques de cohesió grup, cercles restauratius i de resolució de conflictes tant a nivell grupal com individual. Coordinació amb altres serveis externs o entitats per xerrades, promoció d’activitats, tallers, exposicions, etc. per millorar el benestar emocional, la participació de les famílies i així fomentar el sentiment de pertinença a la comunitat.


Pere Ferrer, orientador de 1r d'ESO

- Com podem fer front a l'estrès i la pressió acadèmica els estudiants?

Partim de que cada persona té adquirides una sèrie d’habilitats i estratègies per fer front a les situacions que els hi genera estrès o malestar. Hi ha situacions en les quals necessitam ajuda per fer-les front i és on podem ajudar a construir noves estratègies. Per aquest motiu, és important l’autoconeixement i autoregulació i saber en quin moment és necessari demanar ajuda. També oferim de manera personalitzada orientacions per la planificació i organització de l’estudi adaptades a les necessitats de cada alumne/a.



- Oferiu orientació acadèmica per ajudar a triar els estudis?

Per suposat. És un dels punts importants de la nostra tasca, especialment en els darrers cursos de l’ESO i Batxillerat. Ens coordinem amb la UIB per tal d’oferir xerrades, tallers i jornades dirigides especialment a l’orientació acadèmica.

Moltes gràcies!

Zoé García Mateu

Comentaris