Visita a la Seu i el museu d’art sacre


El passat 11 de maig les alumnes de la matèria optativa Història i Cultura de les Illes Balears van realitzar una sortida per visitar la catedral de Palma i el Museu d’Art Sacre.

A la primera part de la sortida van visitar la Seu i una guia va explicar les diferents fases en què es va construir aquest edifici. En total les obres de construcció de la catedral  van durar quasi 400 anys, es van iniciar a les darreries del segle XIII i s'allargaren fins al segle XVII. Per tant, es tracta d’un edifici religiós que ha patit moltes modificacions i, tot i que, el seu estil arquitectònic és el gòtic, té parts renaixentistes, barroques, neoclàssiques, modernistes i, fins i tot, contemporànies.

Després d’observar la majestuosa alçada de l’interior de l’edifici amb 44 m, les alumnes  van passejar per les tres capelles, i posaren especial atenció al retaule barroc de la capella de Santa Caterina, a l’altar major on hi ha la càtedra i una part modernista de l’arquitecte Gaudí i, finalment, van veure l’obra contemporània de Miquel Barceló, realitzada amb argila a la capella de la Santa Trinitat.

La diversitat d’estils artístics que es poden observar a la Seu reflecteix l’esperit d’innovació i d'adaptació que ha tingut aquest edifici envers les diferents èpoques històriques.

La segona part de la visita es va centrar en el Museu d’Art Sacre, situat al palau episcopal, seu del Bisbat de Mallorca. En aquest cas, amb la mateixa guia, van poder veure un bon repertori de pintures i retaules de diferents èpoques, totes relacionades amb la religió catòlica. Destaquen les pintures gòtiques d’un retaule de Pere Niçard amb obres com “Sant Jordi”.



Finalment van observar el cadàver d’un cocodril, popularment anomenat el drac de na Coca, sobre el qual existeix una llegenda amb el mateix nom.

En resum, una visita molt interessant en la qual les alumnes van poder aprendre molts aspectes sobre l’art de finals de l’edat mitjana i també de l’edat moderna i contemporània, i l’esperit que té l’art per adaptar-se als nous temps.


Comentaris