PALIC

 El dia 5 de juny, és el Dia Mundial del Medi Ambient, i amb els alumnes de l’aula d’acollida hem treballat el tema, explicant quins són els problemes mediambientals que existeixen als seus països d’origen


Senegal

Les costes del meu país han estat tradicionalment un paradís per als pescadors i es diu que el nom del país procedeix de les paraules sunu gaal que en wolof significa la nostra canoa.


Hi ha explotació pesquera al Senegal. Ja no podem utilitzar les piraigües per anar a pescar on ho solíem fer. Hi ha un problema de sobrepesca. Habitualment teníem molt de peix, però els vaixells estrangers grossos posen en perill el mitjà de vida de moltes famílies.


Els pescadors locals es senten obligats a córrer més riscos perquè han d’anar a cercar peix més endins de l’oceà, cosa que és molt perillosa, Altres persones han de cercar altres mijans per sobreviure, entre altres coses la migració irregular.



Afganistà

A Afganistà tenim un problema important de deforestació.


Gran part de la població depèn dels boscos per obtenir llenya i dels beneficis de l’exportació d’ametlles i de festucs. Els conflictes bèl·lics del país han fet que els residents i les milícies hagin utilitzat la fusta com a combustible. També les milícies han talat arbres per a crear llocs segurs per amagar-se o crear emboscades.


Com que Paquistà té els seus boscos protegits, la fusta que utilitzen les màfies de la fusta, prové d’Afganistà. S’ha perdut més del 50% de boscos de festucs. Com a conseqüència de la pèrdua dels boscos, la terra és cada vegada menys productiva, cosa que afecta a la població rural, que té els seus beneficis d’allò que conrea. Les inundacions també són molt més freqüents.



Argentina

Existeixen nombrosos problemes ambientals a l'Argentina, però n’hi ha 5 que són considerats dins dels principals:

  • El consum irresponsable: La globalització com a fenomen va impulsar el consum desmesurat i genera una utilització no conscient dels recursos naturals, que, a la llarga impacten de manera nociva en el medi ambient.

  • La megaminería: La megaminería o mineria a cel obert és una activitat extramadament contaminant per als sòls i l'aigua i afecta els recursos hídrics subterranis del lloc.

  • La desforestació: A l'Argentina, els incendis forestals són unes altres de les greus causes que poden provocar desforestació extrema en algunes zones, generant un important impacte ambiental a tot l'ecosistema que envolta l'àrea.

  • El fracking per a l'extracció de petroli: Quan es parla de *fracking o “fractura hidràulica” es fa referència a la tècnica d'extracció del petroli i del gas que està adherit a les roques més profundes del sòl. Per a implementar aquest mètode s'utilitza aigua, sorra i components químics, materials que s'injecten a altes pressions. Alguns dels efectes d'aquest procés en el sòl es vinculen a la gran contaminació de l'aigua, l'elevada toxicitat i la generació de moviments sísmics.

  • L'ús massiu dels combustibles fòssils: La utilització d'aquests components genera emissions de gasos contaminants com el diòxid de carboni (CO₂), els quals incrementen l'efecte d'hivernacle i tenen un impacte en els canals hídrics, el sòl i l'aire.



Colòmbia

Colòmbia és el segon país del món que viu més conflictes ambientals en el seu dia a dia. La pèrdua de boscos, aigua i biodiversitat posa en risc la seguretat del país.

Podríem agrupar-los en tres tipus de problemes ambientals: aquells relacionats amb l'accés lliure als recursos naturals del país (duent-se a terme activitats il·legals d'ús, explotació i comerç), la falta d'inversions per part de l'Estat per a afavorir la protecció i conservació del medi ambient, així com la falta de conscienciació, informació i educació ambiental en la població colombiana.

Concretant una mica més els problemes:

  • Deforestació i incendis forestals

  • Contaminació provocada per l’home

  • Caça furtiva i tràfic il·legal de flora i fauna de Colòmbia

  • Mineria il·legal a Colòmbia

  • Conflictes armat

  • Explotació de recursos naturals en l'obtenció de combustibles

  • Activitats industrials, legals i il·legals, que produeixen problemes ambientals a Colòmbia



Ucraïna

La guerra de Rússia a Ucraïna ha causat conseqüències immediates i a llarg termini en la salut humana, però també danys generalitzats i greus en el medi ambient, adverteix un nou estudi.

Segons l’informe, els bombardejos han causat greus danys al medi ambient, els recursos naturals i les infraestructures d'Ucraïna. Això inclou boscos i ecosistemes terrestres i marins, juntament amb instal·lacions industrials, infraestructures de transport i habitatges.

Les infraestructures d'aigua, sanejament i gestió de residus d'Ucraïna també s'han vist afectades.

L'aire, l'aigua i el sòl d'Ucraïna s'han contaminat amb substàncies tòxiques a causa dels atacs a infraestructures com a refineries, plantes químiques, instal·lacions energètiques, dipòsits industrials i oleoductes.

Això suposa el risc d'amenaces per a la salut a llarg termini, com el càncer i les afeccions respiratòries.



Comentaris