Cap al 8M: xerrada de Nadia Ghulam

Article i fotografies: Antònia Alcaraz 



Dia 21 de febrer la directora de l’ONG Ponts per la pau, Nadia Ghulam, va visitar el nostre centre amb l'objectiu de tractar les qüestions que apareixen al llibre El secret del meu turbant, del qual ella n’és l’autora, i que l’alumnat de 3r ESO ha llegit a l’assignatura de llengua i literatura castellana.
Com sabeu, na Nadia és una dona afganesa que va patir de manera tràgica les conseqüències del règim talibà ara fa uns 30 anys. Al llarg d’aquesta xerrada ha resumit breument la història de la seva vida que ara, 30 anys després, es torna a veure afectada una altra vegada per la nova pujada al poder d’aquest règim. 



En un moment donat de la seva intervenció la ponent demana a l’alumnat si sap per què existeixen les guerres: “Les guerres no existeixen per religió ni per ideals”. -afirma Nadia. “Totes les guerres es mouen per poder i per doblers”. Continua el seu relat demanant: “Quan vosaltres veis per la televisió que han mort cinquanta, cent,..  persones a una guerra, us fa pena?” Davant la resposta massivament afirmativa de l’alumnat, ella respon sorprenentment: “Sí, pot ser sigui trist, però a mi el que em fa pena de veres és la gent que sobreviu a la guerra, que aparentment se salva, però no és així, els espera un futur terrorífic, on segurament la persona “salvada” haurà perdut part o tota la seva família, la seva llar, ….., ho haurà perdut tot”. També va xerrar dels camps de refugiats, amb els que va fer una analogia amb els camps de concentració, ja que són llocs on la gent moltes vegades torna boja atesa la pressió a la que està sotmesa i on hi ha molta violència, múltiples robatoris, violacions, etc.



-Alumne de 3r ESO: Actualment en quina situació es troben les dones?


-Nadia Ghulam: En aquests moments, amb l’arribada dels talibans al poder, les dones no poden sortir de casa si no van acompanyades d’un home, tampoc poden accedir a cap activitat que estigui relacionada amb la cultura ni amb l’educació com anar a escola o al cinema. 


- Però, per què? - demana una altra alumna del grup.


-Perquè si no rebem educació som més fàcilment manipulables. L’educació és bàsica perquè cada persona pugui pensar per ella mateixa. Per això és tan important i tant bo que vosaltres rebeu educació, perquè vosaltres sou el futur. Si vosaltres apreneu a tenir esperit crític us convertireu en persones que el dia de demà no permetran el tipus d’injustícies que a dia d’avui permeten els i les polítiques que ens governen. És molt important entendre que que cada un i una de vosaltres SÍ pot fer alguna cosa, ja que podeu instruir-vos, educar-vos, prendre consciència social per arribar a aconseguir un món on es valorin els drets humans per damunt de tot, perquè tots i totes som persones, fetes de pell i ossos, i per tant en un món just tothom ha de poder gaudir dels mateixos drets”.


Per acabar, li van lliurar un xec de 738’50€, doblers que es varen recaptar, amb la col·laboració de tota la comunitat educativa de La Ribera, amb la cursa solidària que es celebrà dia 25 de novembre d’aquest curs escolar al pati del nostre centre. L’alumnat guanyador, Joana Pujol i Saray Romero, de 1r ESO, David Picó, de 2n ESO, Adrián Monje de 4t ESO i Pau Ribas de 1r de batxillerat,  va ser l’encarregat de lliurar-li aquesta quantitat econòmica. A més a més, una alumna de 3r ESO, Joana Bustamante, li va regalar un dibuix que va realitzar de la cursa solidària i de la mateixa Nadia.

“Moltíssimes gràcies per aquesta recaptació. Per a vosaltres pot ser només siguin uns cèntims, però amb aquests doblers es podran comprar molts de llibres i llibretes, molt de material escolar per a les nines afganeses. Per a elles rebre aquest tipus de material és com si a vosaltres jo us regalés un iphone 13 a la sortida d’aquesta xerrada”, va concloure Nadia Ghulam. 


Al final de l’acte, dos alumnes afganesos, Ali i Parwana Mohammad, que cursen 1r i 3r ESO respectivament, varen poder conversar amb na Nadia en el seu propi idioma, el paixtu, sobre la cursa solidària i la situació que està patint actualment el seu país.


Comentaris