Arranca la segona edició de la revista digital de la Ribera "TRADICIONS RIBERIANES: BUNYOLADA DE LES VERGES. AVUI ENTREVISTAM A N'ESPERANÇA, MESTRA BUNYOLERA"

 



  • Esperança, quants anys fa que vares començar a fer bunyols a l'institut?


Tot va començar quan el meu fill Joan estudiava aquí. Cada dijous es feien coques per recaudar doblers per al viatge d'estudis, i a mi se'm va acudir participar-hi amb bunyols. Ho varem provar, i va funcionar tan bé que podem dir que s'ha convertit en una tradició.


  • A quina hora et poses a fer la pasta del bunyols?

Des del primer any fins avui he anat canviant d'horaris. Primerament venia de Palma amb la pasta ja feta, però s'escampava dins el cotxe, era un desastre. M'aixecava a les cinc del matí per preparar Kilos i Kilos de pasta, ja que ha de tovar per poder fregir els bunyols. La mare de na Paula Burguera m'ajudava, preparant al menys 1 kilo de pasta. També em varen ajudar un temps en Dani i na Joana Aina. No podem fer més de 8 kilos perquè no hi ha temps material per tovar ni per fregir tants de bunyols!Aquest curs he preparat la massa durant el vespre, perquè no em vull aixecar a les cinc!



  • També ets tu la fregidora?

Sí, en general sóc l'organitzadora de la part culinària. N'Eva Pasqual i na Cati Genovart han anat a comprar els aliments necessaris per a la recepta, i fins i tot han comprat un nou calderó!Ara ja en tenim 3. Alguns anys també feien els bunyols na Xisca Barceló, la mare de na Paula Burguera, i aquest curs na Cati Cerdà i n'Apol·lònia també han fet el forat als bunyols.



  • Ens podries dir la recepta de tan exquisides i nostrades postres?


I tant. Hem de menester ½ kg de farina de rebosteria, ½ kilo de boniato, ½ kg de patates, 1 pastilla de llevat i 2 ous. Primerament pelam les patates i els boniatos i els posam a bullir. Una vegada bullits, es trituren (es pot fer més fàcil amb l'ajuda de la thermomix) i s'hi afegeix la farina. Es dissol una pastilla de llevat amb el brou sobrant del que hem bullit, s'hi afegeixen dos ous, i es pasta tot. La massa ha de tovar entre una hora i una hora i mitja. Un any va fer tanta calor que la massa no s'acabava mai, ja que depèn de la temperatura ambient!



  • Després de fregir el bunyol...hem d'afegir-hi un dolcet?

Després de fregir els bunyols els ensucram una mica per damunt, i en posam 4 dins cada bossa. Bon profit a tothom i fins el curs que ve!



Comentaris